Pokaż listę

Metamorfoza domu "kostki"

bryla.pl

Typowy domek z PRL-u gruntownie przebudowano powiększając go o nową, biurową przestrzeń i klatkę schodową.

Pochodzącą z 1979 r. willę na Wilanowie gruntownie wyremontowano w 2012 r. W latach 70. w Polsce Ludowej obowiązywało prawo, które ograniczało powierzchnię użytkową domów jednorodzinnych. By ominąć te przepisy, willę zbudowano stosując nietypowe rozwiązania. Każda kondygnacja budynku została przesunięta o 150 cm i zamiast trzech poziomów uzyskano aż sześć.

Projekt przebudowy willi opracował architekt Paweł Lis. Zadanie polegało na powiększeniu i przystosowania domu do funkcji biurowej przy jednoczesnym zachowaniu jego mieszkalnego przeznaczenia. Architekt musiał zmierzyć się z zastanym, nietypowym układem wnętrza i w efekcie powiększył powierzchnię budynku do 300 m kw.

Więcej opisu oraz zdjęć znajdziesz w serwisie bryla.pl

bryla.pl
Tagi: Architektura
Pokaż listę
Facebook